Skip to main content

Microsoft-Activision

Európai Bizottság - Sajtóközlemény (a fordítás automatizáltan történt, emberi ellenőrzés nélkül)

Fúziók: Blizzard felvásárlását a Microsoft által, feltételekhez kötve
Brüsszel, 2023. május 15.

Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján jóváhagyta az Activision Blizzard ("Activision") Microsoft által tervezett felvásárlását. A jóváhagyás feltétele a Microsoft által felajánlott kötelezettségvállalások teljes körű teljesítése. A kötelezettségvállalások teljes mértékben eloszlatják a Bizottság által azonosított versenyjogi aggályokat, és a jelenlegi helyzethez képest jelentős előrelépést jelentenek a felhőalapú szerencsejátékok számára.

A mai döntés az Activision Microsoft által tervezett felvásárlásának alapos vizsgálatát követi. Mint mindig, a Bizottság most is szilárd bizonyítékokra, valamint a versenytársaktól és a vásárlóktól - többek között a játékfejlesztőktől és -forgalmazóktól, valamint az EU-ban működő felhőalapú játékstreaming platformoktól - származó széles körű információkra és visszajelzésekre alapozta döntését.

A Bizottság vizsgálata

A mai döntés az Activision Microsoft által tervezett felvásárlásának

alapos vizsgálatát követi. Mindkét vállalat fejleszt és ad ki játékokat PC-kre, konzolokra és mobileszközökre, valamint forgalmazza a PC-s játékokat. A Microsoft konzolokra szánt játékokat is forgalmaz, és az Xbox konzol mellett termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja, beleértve a "Windows" PC-s operációs rendszert is.

Az Activision játékportfóliójába olyan híres franchise-ok tartoznak, mint a Call of Duty, a World of Warcraft, az Overwatch és a Diablo.

A Bizottság előzetes vizsgálata megállapította, hogy a Microsoft károsíthatja a versenyt i. a konzolos és PC-s videojátékok forgalmazásában, beleértve a többjátékos előfizetési szolgáltatásokat és a felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásokat; valamint ii. a PC-s operációs rendszerek kínálatában.

A Bizottság alapos piaci vizsgálata azt mutatta, hogy a Microsoft nem tudna ártani a rivális konzoloknak és a rivális többjátékos előfizetési szolgáltatásoknak. Ugyanakkor megerősítette, hogy a Microsoft károsíthatja a versenyt a játékok felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásokon keresztül történő terjesztése terén, és hogy a PC-s operációs rendszerek piacán megerősödne a pozíciója.

A Bizottság különösen a következőket állapította meg:

A Microsoftot nem ösztönözné semmi arra, hogy megtagadja az Activision játékainak forgalmazását a Sony-tól, amely a konzoljátékok vezető forgalmazója világszerte, beleértve az Európai Gazdasági Térséget (EGT) is, ahol a játékosok által vásárolt Microsoft Xbox konzolra négy Sony PlayStation konzol jut. A Microsoftot valóban erősen ösztönözné, hogy az Activision játékait továbbra is egy olyan népszerű eszközön keresztül terjessze, mint a Sony PlayStation.

Még ha a Microsoft úgy is döntene, hogy kivonja az Activision játékait a PlayStationről, ez nem károsítaná jelentősen a versenyt a konzolok piacán. Még ha a Call of Duty-t nagyrészt konzolon játsszák is, az EGT-ben kevésbé népszerű, mint a világ más régióiban, és az EGT-ben a műfajon belül is kevésbé népszerű, mint más piacokon. Ezért a Sony még anélkül is, hogy ezt a konkrét játékot kínálná, kihasználhatná méretét, kiterjedt játékkatalógusát és piaci pozícióját, hogy kivédje a versenyhelyzetének gyengítésére irányuló kísérleteket.

Az Activision még e tranzakció nélkül sem tette volna elérhetővé játékait a többjátékos előfizetési szolgáltatások számára, mivel ez kannibalizálná az egyes játékok eladásait. Ezért a többjátékos előfizetési szolgáltatásokat nyújtó harmadik fél szolgáltatók helyzete nem változott volna az Activision Microsoft általi felvásárlása után sem.

A felvásárlás ártana a PC-s és konzolos játékok felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásokon keresztül történő terjesztésének, egy olyan innovatív piaci szegmensnek, amely sok játékos videojátékozását átalakíthatja. Lehetőségei ellenére a felhőalapú játékstreaming ma még nagyon korlátozott. A Bizottság megállapította, hogy az Activision játékainak népszerűsége elősegítheti a növekedést. Ehelyett, ha a Microsoft az Activision játékait kizárólag a saját felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásához, a Game Pass Ultimate-hez tenné elérhetővé, és visszatartaná a rivális felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásoktó a szolgáltatókat, csökkentené a versenyt a játékok felhőalapú játékstreaming útján történő terjesztése terén.

Ha a Microsoft az Activision játékait kizárólag saját felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásában tenné elérhetővé, a Microsoft a Windows pozícióját is megerősíthetné a PC-s operációs rendszerek piacán. Erre akkor kerülhetne sor, ha a Microsoft akadályozná vagy rontaná az Activision játékainak streamelését a Windowstól eltérő operációs rendszert használó PC-ken.

A javasolt jogorvoslatok

A Bizottság által a PC- és konzoljátékok felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásokon keresztül történő terjesztésének piacán azonosított versenyjogi aggályok kezelése érdekében a Microsoft a következő átfogó, 10 éves időtartamra szóló licencelési kötelezettségvállalásokat ajánlotta fel:

Ingyenes licenc az EGT-beli fogyasztók számára, amely lehetővé tenné számukra, hogy az általuk választott felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásokon keresztül streameljék az Activision Blizzard összes jelenlegi és jövőbeli PC-s és konzolos játékát, amelyre licenccel rendelkeznek.

A felhőalapú játékstreaming-szolgáltatóknak szóló megfelelő ingyenes licenc, amely lehetővé teszi az EGT-ben élő játékosok számára az Activision Blizzard bármely PC-s és konzolos játékának streamelését.

Ma az Activision Blizzard nem ad licencet a játékaira a felhőalapú játékstreaming-szolgáltatások számára, és nem is streameli a játékokat. Ezek az engedélyek biztosítják, hogy azok a játékosok, akik egy vagy több Activision-játékot vásároltak PC-n vagy konzolos boltban, vagy akik előfizetnek egy többjátékos előfizetési szolgáltatásra, amely Activision-játékokat tartalmaz, jogosultak legyenek arra, hogy ezeket a játékokat bármely általuk választott felhőalapú játékstreaming-szolgáltatással streameljék, és bármilyen eszközön, bármilyen operációs rendszerrel játszhassák. A jogorvoslati intézkedések azt is biztosítják, hogy az Activision streamingre elérhető játékai ugyanolyan minőségűek és tartalmúak legyenek, mint a hagyományos letöltésre elérhető játékok.

Ezek a kötelezettségvállalások teljes mértékben eloszlatják a Bizottság által megállapított versenyjogi aggályokat, és a jelenlegi helyzethez képest jelentős előrelépést jelentenek a felhőalapú játékstreaming tekintetében. Az EGT-felhasználók milliói számára teszik lehetővé, hogy az EGT-ben működő felhőalapú játékszolgáltatások segítségével streameljék az Activision játékait, feltéve, hogy azokat az EGT-ben online áruházban vásárolták meg, vagy egy aktív többjátékos előfizetés részét képezik. Ezen túlmenően az Activision népszerű játékainak az összes felhőalapú játékstreaming- szolgáltatáson keresztül történő streamelésének elérhetősége fellendíti e dinamikus technológia fejlődését az EGT-ben. Végső soron a kötelezettségvállalások jelentős előnyökkel járnak a verseny és a fogyasztók számára, mivel az Activision játékai új platformokon, köztük a kisebb uniós szereplők számára is elérhetővé válnak, és a korábbinál több eszközre jutnak el.

A Bizottság gondosan megvizsgálta a korrekciós intézkedések hatékonyságát, és számos piaci szereplő és érdekelt fél véleményét összegyűjtötte. Különösen a felhőalapú játékstreaming- szolgáltatók adtak pozitív visszajelzést, és érdeklődést mutattak az engedélyek iránt. E szolgáltatók közül néhányan már kétoldalú megállapodásokat kötöttek a Microsofttal a javasolt licencek alapján az Activision játékainak streamelésére, amint az ügylet lezárul.

A piaci visszajelzéseket figyelembe véve a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a kötelezettségvállalásokkal módosított tervezett felvásárlás már nem vet fel versenyjogi aggályokat, és végső soron jelentős előnyökkel járna a verseny és a fogyasztók számára. A Bizottság határozatának feltétele a kötelezettségvállalások teljes körű betartása. A Bizottság felügyelete mellett egy független megbízott fogja felügyelni a kötelezettségvállalások végrehajtását.

microsoft-activision.png

Vállalatok és termékek

A Microsoft egy globális technológiai vállalat, amelynek székhelye az Egyesült Államokban, a washingtoni Redmondban található. Termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja a z ügyfeleknek a következő működési szegmenseken keresztül: (i) Termelékenység és üzleti folyamatok; (ii) Intelligens felhő; és (iii) Személyesebb számítástechnika.

A Microsoft PC-kre, játékkonzolokra és mobileszközökre szánt játékok fejlesztőjeként és kiadójaként, valamint PC-kre és konzolokra szánt játékok forgalmazójaként tevékenykedik. Emellett az Xbox játékkonzolt és a kapcsolódó szolgáltatásokat is kínálja.

Az Activision Blizzard egy tőzsdén jegyzett vállalat, amelynek székhelye a kaliforniai Santa Monicában, az Egyesült Államokban található. PC-kre, konzolokra és mobileszközökre szánt játékok fejlesztőjeként és kiadójaként, valamint PC-s játékok forgalmazójaként tevékenykedik.

A felhőalapú játékstreaming, bár még mindig csak kialakulóban van, növekvő iparági tendenciát képvisel, mivel egyre több streaming platform áll rendelkezésre, amelyek szintén uniós alapúak. Ennek a technológiának köszönhetően a játékok távoli szervereken futhatnak, és nem kell telepíteni őket a játékosok végkészülékeire. Ezért a felhőalapú játékstreaming lehetővé teszi a játékosok számára, hogy a játékokat streameljék és bármely általuk választott eszközön játsszák, még olyan eszközökön is, amelyek normál esetben nem támogatnák a játékot (pl. a Microsoft Windows-tól eltérő operációs rendszerrel rendelkező PC-k, okostévék, okostelefonok és táblagépek). A felhőalapú játékstreaming a benne rejlő lehetőségek ellenére ma még mindig csak nagyon kis részét teszi ki a játékok terjesztésének, és 2022-ben a teljes világpiacnak csak mintegy 1%-át teszi ki. Ahhoz, hogy a felhőalapú játékstreaming kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket, szélesebb játékkatalógusokra és nagy sebességű internetre lesz szükség.

Összefonódás-ellenőrzés és eljárás

A Bizottság feladata, hogy értékelje a bizonyos küszöbértékeket meghaladó forgalmú vállalatokat érintő összefonódásokat és felvásárlásokat (lásd az összefonódás-ellenőrzési rendelet 1. cikkét), és megakadályozza az olyan összefonódásokat, amelyek jelentősen akadályoznák a hatékony versenyt az EGT-ben vagy annak bármely jelentős részén.

A bejelentett összefonódások túlnyomó többsége nem okoz versenyproblémákat, és rutinellenőrzés után engedélyezik őket. Az ügylet bejelentésétől számítva a Bizottságnak általában 25 munkanap áll rendelkezésére, hogy döntsön a jóváhagyás megadásáról (I. szakasz) vagy a részletes vizsgálat megkezdéséről (II. szakasz).

Jelenleg hét II. fázisú összefonódási vizsgálat van folyamatban: i) az OMV Slovenija tervezett felvásárlása a MOL által; ii) az eTraveli tervezett felvásárlása a Booking által; iii) a Lagardère tervezett felvásárlása a

 

Vivendi által; iv) a VMware tervezett felvásárlása a Broadcom által; v) az Inmarsat tervezett felvásárlása a Viasat által; vi) az Asiana tervezett felvásárlása a Korean Air által; és vii) az Asiana tervezett felvásárlása a Korean Air által.


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.