Skip to main content

Eljárást indított az Európai Bizottság a Google ellen

Az alábbiak az Európai Bizottság sajtóközleményének automatikus, gép fordítása.

Az Európai Bizottság tájékoztatta a Google-t arról az előzetes véleményéről, hogy a vállalat megsértette az uniós trösztellenes szabályokat azzal, hogy torzította a versenyt a reklámtechnológiai iparágban (a továbbiakban: adtech). A Bizottság kifogásolja, hogy a Google saját online display hirdetési technológiai szolgáltatásait előnyben részesíti a versenytárs hirdetési technológiai szolgáltatók, hirdetők és online kiadók kárára.

A Google egy amerikai multinacionális technológiai vállalat. A Google zászlóshajó szolgáltatása a Google Search keresőmotorja. A Google más népszerű szolgáltatásokat is üzemeltet, mint például a YouTube videostreaming platformot vagy az Android mobil operációs rendszert. A Google fő bevételi forrása az online hirdetés: i) saját weboldalain és alkalmazásain hirdetési felületet értékesít; és ii) közvetít a hirdetéseiket online elhelyezni kívánó hirdetők és az ilyen felületet biztosítani tudó kiadók (azaz harmadik fél weboldalai és alkalmazásai) között.

A hirdetők és a kiadók az adtech-ipar digitális eszközeire támaszkodnak a keresési lekérdezéshez nem kapcsolódó, valós idejű hirdetések, például az újságok weboldalain megjelenő bannerhirdetések ("display hirdetések") elhelyezésében. Az adtech-iparág három digitális eszközt kínál: i. a kiadók hirdetéskiszolgálói, amelyeket a kiadók használnak a webhelyeiken és alkalmazásaikon található hirdetési felület kezelésére; ii. a hirdetők által automatizált hirdetési kampányaik kezelésére használt hirdetésvásárlási eszközök; és iii. hirdetési börzék, ahol a kiadók és a hirdetők valós időben, jellemzően aukciókon keresztül találkoznak a display hirdetések megvásárlása és értékesítése céljából.

A Google számos olyan adtech szolgáltatást nyújt, amelyek közvetítenek a hirdetők és a kiadók között a hirdetések weboldalakon vagy mobilalkalmazásokon történő megjelenítése érdekében. A vállalat (i) két hirdetésvásárlási eszközt - a "Google Ads" és a "DV 360"; (ii) egy kiadói hirdetéskiszolgálót, a "DoubleClick For Publishers" (DFP); és (iii) egy hirdetési tőzsdét, az "AdX"-et üzemeltet.

google4.jpg

Kifogásközlés a Google reklámtechnológiai gyakorlatáról

A Bizottság előzetesen megállapítja, hogy a Google erőfölényben van az Európai Gazdasági Térség egészére kiterjedő piacokon: i. a kiadói hirdetéskiszolgálók piacán a "DFP" szolgáltatásával; és ii. a nyílt webes programozott hirdetésvásárlási eszközök piacán a "Google Ads" és a "DV360" szolgáltatásaival.

A Bizottság előzetesen megállapítja, hogy a Google legalább 2014 óta visszaélt erőfölényével azáltal, hogy:

  • előnyben részesítette saját hirdetéscseréjét, az AdX-et az erőfölényben lévő kiadói hirdetéskiszolgálója, a DFP által lefolytatott hirdetésválasztási árverésen, például azáltal, hogy előre tájékoztatta az AdX-et a versenytársak legjobb ajánlatának értékéről, amelyet meg kellett vernie az árverés megnyeréséhez.
  • AdX hirdetési tőzsdéjének előnyben részesítése a Google Ads és a DV360 hirdetésvásárlási eszközeinek a hirdetési tőzsdéken történő licitálásában. A Google Ads például elkerülte a konkurens hirdetési tőzsdéket, és elsősorban az AdX-re tett ajánlatokat, így azt tette a legvonzóbb hirdetési tőzsdévé.

gogole2.jpg

A Bizottság aggódik amiatt, hogy a Google állítólag szándékos magatartása az AdX versenyelőnyhöz juttatását célozta, és kizárhatta a rivális hirdetéstőzsdéket. Ez megerősítette volna a Google AdX központi szerepét a reklámtechnológiai ellátási láncban, valamint a Google azon képességét, hogy magas díjat számíthasson fel szolgáltatásáért.

Amennyiben ez a magatartás megerősítést nyer, az Európai Unió működéséről szóló szerződés (a továbbiakban: EUMSZ) 102. cikkét sérti, amely tiltja az erőfölénnyel való visszaélést.

A Bizottság előzetesen megállapítja, hogy ebben a konkrét esetben a magatartási korrekciós intézkedés valószínűleg nem lenne hatékony annak a kockázatnak a megelőzésére, hogy a Google folytassa az ilyen önreferenciás magatartást, vagy új magatartást tanúsítson. A Google a piac mindkét oldalán aktív a kiadói hirdetéskiszolgálójával és a hirdetésvásárlási eszközeivel, és mindkét oldalon erőfölényben van. Ezen túlmenően a Google működteti a legnagyobb hirdetéstőzsdét. Ez a Google számára eredendő érdekellentéteket eredményez. A Bizottság előzetes álláspontja szerint ezért a Bizottság versenyjogi aggályait csak az oldaná meg, ha a Google kötelezően kivonulna szolgáltatásai egy részéből.

A kifogásközlés elküldése nem előlegezi meg a vizsgálat kimenetelét.

google3.jpg


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.