Skip to main content

A Google-ügy: háttéranyagok. Hal R. Varian

A mai nap kezdődött Google ügyben, az amerikai Igazságügyminisztérium (DOJ) első tanúja Hal R. Varian volt. Varian 2002 óta a Google vezető közgazdásza. A közgazdász nem idegen a versenyjogi tudományos világban sem, számos tanulmányt írt, amely jelentős hozzájárulásnak tekinthető. (SSRN szerzői oldala pl. itt található.) Magyarországon is például rengetegen tanultak könyveiből, pl. a Mikroökonómia középfokon könyvbőla Mikroökonómia középfokon könyvből.

Tekintettel arra, hogy az ügy egyik fő kérdése az alapértelmezett keresőmotor beállítás, így a DOJ is eleinte elsősorban erről kérdezgette, így pl. felidézte 2003-tól kezdődően, hogy Varian fontosnak tartotta a versenytársak háttérbe szorítását, többek között azáltal, hogy a Google kereső az alapértelmezett kereső (itt írtunk korábban a Google piaci részesedéseiről). Az e-mailekből az is kiderült, hogy már ekkor felhívta a figyelmet arra, hogy

"figyelemmel kell lenni a versenyjogi szabályokra". A DOJ a per folyamán felidézett egy olyan Variantól származó kérést a Google alkalmazottai felé, hogy ha lehet ne használják a piaci részesedés kifejezést, helyette inkább a "keresési részesedés" (query share) lenne a helyen kifejezés.

A nyitó perbeszédekben egyébként kiváló reklámot kapott az egyik nem túl népszerű keresőmotor, amikor is a Google vezető ügyvédje kifejtette, hogy "az elégedetlen fogyasztóknak csak "néhány egyszerű kattintásra" van szükségük ahhoz, hogy lecseréljék a Google-alkalmazást a készülékeiken, vagy hogy a Microsoft Bing, Yahoo vagy DuckDuckGo böngészőjében elérjék az alternatív keresőmotor használatát."

Az alapértelmezés versenyjogi megítéléséről később fogunk írni, de az antitröszt világon túlra nézve is kijelenthető, hogy számos vonatkozása van egy alapértelmezésnek. (Lásd pl. az alapbeállítás hatása).

(a cikket folyamatosan frissíthetjük)

Google per


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.