Skip to main content

A Google-ügy: háttéranyagok #3. Terminológia

A per során számos szakkifejezés merül fel. Alábbi folyamatosan frissülő bejegyzésünkben gyűjtjük a kifejezéseket.

MADA (Mobile App Distribution Agreements): mobilalkalmazás-terjesztési megállapodás.

Egy mobilalkalmazás-terjesztési megállapodás egy jogi szerződés egy mobilalkalmazás-fejlesztő és egy terjesztő között. A terjesztő lehet egy alkalmazásbolt, például az Apple App Store vagy a Google Play Áruház, vagy egyéb harmadik fél, amelynek platformja van a mobilalkalmazások végfelhasználók számára történő terjesztésére. Ez a megállapodás határozza meg azokat a feltételeket és körülményeket, amelyek mellett az alkalmazást a felhasználók számára elérhetővé teszik, valamint a részt vevő felek jogait és kötelezettségeit.

A mobilalkalmazás-terjesztési megállapodás általában az alábbi elemeket tartalmazza:

  1. Licenszelés: Meghatározza a terjesztőnek az alkalmazás terjesztése céljából adott licencek típusát. Ez lehet kizárólagos vagy nem kizárólagos.

  2. Szellemi tulajdon: Részletezi, kinek van az alkalmazás szellemi tulajdonjoga, és hogyan védik ezeket a jogokat.

  3. Bevételmegosztás: Rögzíti az alkalmazáson keresztül generált bevétel megosztásának feltételeit, beleértve az alkalmazáson belüli vásárlásokat, előfizetéseket vagy hirdetéseket.

  4. Időtartam és felmondás: Meghatározza a megállapodás időtartamát és azokat a feltételeket, amelyek mellett az egyik fél felmondhatja azt.

  5. Frissítések és karbantartás: Leírja, ki felelős az alkalmazás frissítéséért, milyen gyakran történnek frissítések, és ki viseli ezeknek a frissítéseknek a költségeit.

  6. Felelősség és kártalanítás: Leírja, mi történik jogi probléma esetén, beleértve azt, ki vállal felelősséget és milyen mértékben.

  7. Megfelelőség: Foglalkozik az alkalmazásnak különféle törvényekkel, szabályozásokkal és irányelvekkel, beleértve az adatvédelmi törvényeket és adatvédelmi rendeleteket, való megfelelés szükségességével.

  8. Bizalmas információk: Megállapítja, mely információkat tekintik bizalmasnak, és hogyan kell ezt az információt mindkét félnek kezelnie.

  9. Vitarendezés: Meghatározza, hogyan oldják meg az esetleges vitákat a felek között, legyen az választottbíróság, mediáció vagy peres eljárás.

  10. Egyebek: Egyéb vegyes feltételek, mint a vis maior, átruházás és az irányító jog.

Ez a típusú megállapodás alapvetően fontos a fejlesztő és a terjesztő közötti világos üzleti kapcsolat kialakításához, és segít megvédeni mindkét fél érdekeit. A jogi hátterével talán különösen érdekes lehet számára ezeknek a megállapodásoknak a komplexitása, különösen abban, hogy hogyan metszik a versenyjogot és a szellemi tulajdonjogokat.

RSA (Revenue Share Agreements): bevétel megosztási megállapodás.

Bevételmegosztási megállapodások olyan szerződések két vagy több fél között, amelyek meghatározzák, hogyan osztják meg a bevételeket egy adott projekt, termék vagy üzleti tevékenység során. Az az ötlet, hogy a bevételeket vagy nyereségeket előre meghatározott módon osszák meg, gyakran arányosan minden fél hozzájárulásával, befektetésével vagy részvételével az adott vállalkozásban. Ezeket a megállapodásokat gyakran használják különböző iparágakban, például a technológiában, médiában, ingatlanokban és az egészségügyben.

Google per


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.