Skip to main content

A booking.com, mint kapuőr

A kutatóközpontunk egyik jelentős kutatási területe az utazási szolgáltatások versenypolitikai vizsgálata. 2020. december 15-én az Európai Bizottság közzétette javaslatait a digitális (európai) piac szabályozására.

A javaslat részletei elérhetőek itt.

Kicsit elrejtve, de szintén közzétették az ezt kísérő jelentést és hatástanulmányt itt: Digital Markets Act - Impact assessment support study : annexes.

Visszatérve az utazási piacokra, különösen a booking.com-ra, néhány megállapítás ebből:

  • a németek 58%-a a booking.com-on foglalt 2019-2020-ban. (A magyarok az eddigi információk szerint még nagyobb arányban használják; mivel ez piaci erő független kérdés, vélhetően a szallas.hu is hasonló cípőben jár.)
  • a booking.com vélhetően tisztességtelen szerződési feltételeket szab az MFN klauzulák kapcsán (9.o.) (régóta kimutattuk ezek fogyasztói jólétre gyakorolt káros hatásait a kutatóközpontban)
  • vélelmezhetően túlzóan magasak a jutalék árak (10.o.) (ezt is régen kimutattuk a kutatóközpontban, különösen más OTA-k párhuzamosan alkalmazott gyakorlatát is figyelembe véve)
  • az MFN klauzulák, a magas jutalékok és párhuzamos rendszerek kiszorító hatással járhatnak a piacokon, illetve akadályozzák a piacralépést (szintén régen kimutattuk ezt)
  • a booking.com várhatóan a kisebb szereplők kárára további 20%-os növekedést fog elérni 2022-re a piacokon

Folytatás következik.

booking.com, utazási piac, DMA


© Summit. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.